Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Dhal z dynią i jarmużem

Dhal z dynią i jarmużem

20 listopada, 2019

Dhal, jak porządna grochowa, winien być gęsty, by łyżkę w pionie utrzymać. Nie wiem, czy to fachowa opinia, ale moja własna i taką zupę z soczewicy lubię najbardziej. Ma być aromatyczna, gęsta i sycąca.

4 porcje:
200 g czerwonej soczewicy
400 g dyni, piżmowej lub hokkaido
2-3 garści jarmużu, bez twardych części łodygi
3 łyżki stałej części mleka kokosowego
2 szklanki wody
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/4 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkumy
Chilli jeśli preferujecie ostre smaki, wedle uznania

Dynię, jeśli piżmowa obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażany dynię i czosnek. Dodajemy soczewicę, przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. Mieszamy, aby soczewica nie przywarła do dna naczynia. Dodajemy 2/3 jarmużu, porwanego na mniejsze kawałki oraz mleko kokosowe, mieszamy.
Pozostałą część jarmużu prażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Tak powstaną chipsy, którymi dekorujemy zupę przed podaniem.

Thermomix

Tu nie ma żadnej większej filozofii. Zamiast do garnka, składniki umieszczamy w naczyniu. Można założyć motylek. Ustawiamy obroty wsteczne 1,5, 90 st. C i gotujemy przez ok. 20 minut.

1 porcja ma ok. 320 kcal,
B – 15 g, T – 12 g, W – 43 g
WW – 3,6
WBT – 1,6
IG – 30
ŁG – 11

Owoce jesieni

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Danie główne, Kolacja, Przepisy, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
dhal, gotowane, soczewica, wegańskie, wegetariańskie

Post navigation

NEXT
Risotto cydrowe z jarmużem
PREVIOUS
Dynia z makaronem gryczanym

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 915 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.