
Dhal z dynią i jarmużem
Dhal, jak porządna grochowa, winien być gęsty, by łyżkę w pionie utrzymać. Nie wiem, czy to fachowa opinia, ale moja własna i taką zupę z soczewicy lubię najbardziej. Ma być aromatyczna, gęsta i sycąca.
4 porcje:
200 g czerwonej soczewicy
400 g dyni, piżmowej lub hokkaido
2-3 garści jarmużu, bez twardych części łodygi
3 łyżki stałej części mleka kokosowego
2 szklanki wody
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/4 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkumy
Chilli jeśli preferujecie ostre smaki, wedle uznania
Dynię, jeśli piżmowa obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażany dynię i czosnek. Dodajemy soczewicę, przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. Mieszamy, aby soczewica nie przywarła do dna naczynia. Dodajemy 2/3 jarmużu, porwanego na mniejsze kawałki oraz mleko kokosowe, mieszamy.
Pozostałą część jarmużu prażymy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Tak powstaną chipsy, którymi dekorujemy zupę przed podaniem.
Thermomix
Tu nie ma żadnej większej filozofii. Zamiast do garnka, składniki umieszczamy w naczyniu. Można założyć motylek. Ustawiamy obroty wsteczne 1,5, 90 st. C i gotujemy przez ok. 20 minut.
1 porcja ma ok. 320 kcal,
B – 15 g, T – 12 g, W – 43 g
WW – 3,6
WBT – 1,6
IG – 30
ŁG – 11

One thought on “Dhal z dynią i jarmużem”
Przepyszne danie, polecam serdecznie