Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Dieta Centrum Terapii Zaburzeń Odyżwiania, dzień pierwszy

Dieta Centrum Terapii Zaburzeń Odyżwiania, dzień pierwszy

23 maja, 2016

Witajcie.  Dietetyczka na diecie. Bywa i tak :) Przez następne 7 dni prezentować Wam będę dietę, jaką dla mnie ułożyła dietetyczka Centrum Terapii Zaburzeń Odżywiania.
Niezmiernie mi miło, bo zostałam wybrana na recenzentkę Centrum Terapii Zaburzeń Odżywiania.
Pierwszy raz o CTZO usłyszałam w ubiegłym roku, przy okazji warsztatów na temat kompulsywnego objadania się. W tym tygodniu uczestniczyłam w warsztatach na temat anoreksji i bulimii oraz zaburzeń odżywiania u dzieci. Serdecznie polecam te warsztaty każdemu, kto interesuje się zagadnieniem zaburzeń odżywiania, dietetykom i – w szczególności, psychologom.
Przygoda recenzentki rozpoczęła się rozmową via Skype – najpierw z psychodietetyczką, Anną Szostak, a następnie wywiadem dietetycznym z dietetyczką Centrum. Po 1,5 tygodnia otrzymałam dietę ułożoną dla mnie.

Będę się z Wami dzieliła swoimi przemyśleniami na temat proponowanych posiłków, a także efektami stosowania diety. Będziecie mogli przeczytać o tym tutaj i na Facebooku. Serdecznie zapraszam, bo to bardzo dobra okazja do tego, by przekonać się, jak działa Centrum, jak wyglądają posiłki i jakie efekty przynosi dieta.

Zatem zaczynamy!

Śniadanie

1śniadanie
100 g białego twarogu półtłustego
105 g chleba razowego
30 g rzodkiewki
36 g sałaty
20 g jogurtu naturalnego 2%
5 g szczypiorku

Miała być sałata na chlebie, a na niej rzodkiewka; do tego twaróg ze szczypiorkiem i jogurtem. Jest śniadanie w pudełku, na wynos.

 

Drugie śniadanie

1drugie

100 g banana
5 g orzecha włoskiego
36 g miodu pszczelego

 

Obiad

1obiad
120 g dorsza
12 g oliwy z oliwek
50 g ryż brązowy
80 g groszku zielonego
120 g marchewki
5 g masła
przyprawy do smaku: pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek

Przepis:

Porcję ryby doprawić pieprzem oraz dodać wyciśnięty czosnek, całość polać łyżką oliwy, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na 30- 40 min (temperatura ok. 180 stopni); ryż ugotwać wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobine wody (ok 5/6 łyżek). Dodać łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Jak marchewka będzie miękka dodajemy osaczony groszek konserwowy.

U mnie groszek był mrożony, a marchewka młoda pokrojona w talarki.

 

Podwieczorek

 

1pod100 g jogurt naturalny
100 g brzoskwinia
25 g migdały

 

Kolacja

1kol

75 g kaszy jęczmiennej perłowej
100 g brukselki
120 g kalafiora
170 g pomidora
60 g kapusta biała
50 g papryka czerwona
50 g papryka zielona
10 g oleju kokosowego

Przepis:
Brukselkę ugotować na parze. Po ugotowaniu kroimy w ćwiartki. Pomidora odparzamy, obieramy ze skórki. kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię, dusimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy ugotowane wcześniej warzywa oraz paprykę i posztakowoaną kapustę. Doprawić solą,pieprzem, majerankiem i czosnkiem i dusimy jeszcze kilka minut aż przejdzie smak. Podajemy z ugotowaną w lekko osolonej wodzie kaszą gryczaną.

Niestety sezon na brukselkę się skończył, więc nie dodałam. Nie znalazłam też papryki zielonej, więc dodałam żółtą.

 

Drugie śniadanie zjadłam o 7:30, przed porannym treningiem, a pierwsze – po, ok. 10:30. Już o 13 byłam głodna. Jakoś dałam radę nie podjadać do obiadu. Obiad zjadłam ok. 15:00 i nasycił mnie wystarczająco. Podwieczorek zjadłam przed 17:00. Kolację zjadłam późno, po 20:00, tylko dlatego, że nie miałam możliwości zjeść jej wcześniej. Drugie śniadanie było zbyt słodkie – słodki banan, słodki miód, orzech nie uratował dania. Kolacja była syta; połączenie kalafiora i kapusty z papryką nie bardzo mi podeszło, smak papryki mi w tym daniu przeszkadzał.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu
ctzo, dieta, recenzja

Post navigation

NEXT
Dieta CTZO, dzień drugi
PREVIOUS
Ciasto z sezonowymi owocami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.