Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Dieta CTZO, dzień czwarty

Dieta CTZO, dzień czwarty

26 maja, 2016

Półmetek. Moje pierwsze przemyślenia? Trochę nudno się robi. Dziś pierwszy raz nie włączałam piekarnika, żeby upiec porcję mięsa. Dwa dni pod rząd ryba, raz drób, dziś dzień warzywny. Bez mięsa od rana do wieczora. Nie przeszkadza mi to, bo -jak też powiedziałam dietetyczce, mogę żyć bez niego. Dziś też pierwszy raz od rozpoczęcia diety posiłki po obiedzie nie były czasochłonne w przygotowaniu. Kolejna porcja twarogu dziś.  Na kolację jadłam dziś to samo, co wczoraj na podwieczorek. Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła.
Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej.

Śniadanie

4śni

5 g oliwy z oliwek
75 g chleba razowego
120 g pomidora
21 g sałaty

 

Drugie śniadanie

4dru

 

100 g brzoskwini
100 g jabłka
100 g kiwi
24 g miodu pszczelego
200 ml mleka 2%

Przepis:

brzoskwinię, jabłko oraz kiwi pozbawić skórki, następnie pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miseczki, wymieszać, polać miodem.

Ja zrobiłam koktajl, ale kiwi zjadłam bezpośrednio, bo dodane do mleka sprawia, że mleko staje się gorzkie.

Obiad

4obi

200 ml mleka 2% tłuszczu
150 g sera twarogowego półtłustego
1 jajo kurze całe
10 g oleju kokosowego
60 g mąki razowej
100 g szpinaku mrożonego
6 g czosnku

Przepis:

ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle rozmrażamy szpinak. Dodajemy sól, pieprz, i wyciśnięty czosnek. Po ugotowaniu się szpinaku, odstawiamy farsz do ostygnięcia. następnie dodajemy twaróg, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zawijami farsz w naleśnik, układamy w naczyniu zaroodpornym i zapiekami chwilę w piekarniku.

Ja nie zapiekałam naleśników, Zjadłam na ciepło, z patelni. Nie chciało mi się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę.

 

Podwieczorek

4pod

100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
45 g malin
15 g orzechów włoskich
36 g miodu pszczelego

Przepis:

do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem

Maliny mam „gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki.

Kolacja

1śniadanie

20 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
100 g sera twarogowego półtłustego
75 g chleba razowego
30 g rzodkiewki
36 g sałata
5 g szczypiorku

Przepis:

kronki chleba – na każdą położyć liśc sałaty oraz plasterki pokrojonej rzodkiewki; Twarożek ze szczypiorkiem: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno szczypiorek, całość wymieszać

Ja zrobiłam twaróg z warzywami.

 

Dziś dzień wolny, więc trochę dłużej dane było pospać. Śniadanie zjadłam o 10:30. Pomidor z suchym chlebem to nie jest to, o czym marzę myśląc o posiłku, a tym bardziej śniadaniu. Ok. 12 wypiłam koktajl i zjadłam kiwi. Perspektywa owoców zanurzonych w mleku nie wydawała mi się atrakcyjna, dlatego je zmiksowałam. Tak jak napisałam wcześniej – kiwi zjadłam oddzielnie. Kiwi i ananas sprawiają, że nabiał gorzknieje. Miód nie tłumi tej goryczy. Obiad o 15. Był bardzo syty i smaczny. Lubię szpinak, w naleśnikach szczególnie. Podwieczorek zjadłam ok. 17:30. Był zbyt słodki. Za dużo miodu. Miód rano, miód popołudniu. Lubię go, ale to dla mnie za dużo. Poza tym to nadal cukier prosty i odniosłam wrażenie, że jego dodatek jest wypełniaczem kalorycznym posiłku. Wolałabym na to konto więcej owoców, jogurtu lub orzechów. Kolacja standardowo już ok. 20. Dziś ani przez chwilę nie czułam się głodna. Choć dzień skończył się o tej godzinie, co zwykle, to jednak zaczął się 3 godziny później.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu
ctzo, dieta, recenzja

Post navigation

NEXT
Maślane ciasto z suszonymi pomidorami
PREVIOUS
Dieta CTZO, dzień trzeci

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.