Domowa lazania
Zachęcam Was do samodzielnego wykonania lasagne. Przepis na makaron jest bardzo prosty, a wykonane z niego danie smakuje znacznie lepiej. No i jest niewątpliwie powód do dumy.
Makaron na 4 porcje:
100 g mąki z semoliny lub jasnej orkiszowej lub pszennej*
1 jajko
1 łyżka oliwy
*można wykorzystać mąkę bez glutenu lub pełnoziarnistą, wtedy konieczne może być dodanie łyżki-dwóch wody i łyżki oliwy, aby ciasto pozostało elastyczne.
Składniki łączymy, a jednolitą masę wyrabiamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie, ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie dzielimy na 4 części, a każdą z nich wałkujemy na posypanym mąką blacie.
Do lasagne użyłam:
ok. 500 g mięsa mielonego
ok. 400 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
1 łyżeczkę tymianku
Mięso doprawiłam, podsmażyłam krótko bez tłuszczu. Dodałam 1/3 przecieru pomidorowego i czosnek.
Miseczki wysmarowałam oliwą, wyłożyłam warstwami makaron i mięso. Ostatnią warstwę stanowił makaron, który polałam pozostałą częścią przecieru pomidorowego oraz posypałam tartym cheddarem. Piekłam ok. 35 minut w 180 st. C.
One thought on “Domowa lazania”