
Domowy makaron z sosem dyniowym
Makaron, 4 porcje:
250 g semoliny z pszenicy durum
szczypta soli
łyżka oliwy
ok. 100 ml ciepłej wody
Składniki zagniatam. Zbyt rzadkie ciasto podsypuję mąką orkiszową. Po rozwałkowaniu, na połowie placka wykładam liście rukoli i inne zioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :)
Sos, 2 porcje:
ok. 200 g dyni piżmowej
30 g sera parmezan
ząbek czosnku
szklanka wody
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie łyżka oliwy z pestek dyni
Dynię obieram, kroję w drobną kostkę. Zagotowuję w wodzie z dodatkiem oliwy i przypraw, czosnek przeciskam przez praskę. Gdy dynia zmięknie miksuję ją na gładko. Zdejmuję z kuchenki, dodaję połowę sera, mieszam.
Do sosu dodaję ugotowany makaron, mieszam, wykładam na talerz, posypuję parmezanem i skrapiam olejem z pestek dyni.
Ten olej bardzo polecam, bo jest przepyszny! Do tego jeszcze trochę prażonych pestek dyni i niebo gwarantowane :)