
Dorsz słodko-kwaśny
Dorsz, ale pstrąg też być może. Duszony w pomarańczach, z kukurydzą i ananasem. Podany z ryżem jaśminowym. Pyszny, delikatnie słodki, delikatnie kwaśny, mocno dobry.
2 porcje:
160 g ryżu
400 g dorsza
140 g ananasa (polecam Dole, bez cukru)
2 mniejsze pomarańcze
1 mała puszka kukurydzy (140 g)
Ryż gotujemy z dodatkiem soli i soku z ananasa.
Rybę smażymy (ja smażę od strony skory, następnie przewracam na druga stronę i ściągam skórę). Pomarańcze dokładnie obieramy, kroimy i dodajemy do ryby. Plastry ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do ryby. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy kolendrą mieloną, solą i małą ilością przecieru lub (jeszcze mniejszą) koncentratu pomidorowego. Można dodać jeszcze sok z połówki cytryny. Całość dusimy ok. 10 minut.
Porcja ma ok. 700 kcal
B: 56 g
T: 4 g
W: 100 g