
Dorsz w szynce parmeńskiej
Wpadłam na chwilę zostawić Wam pomysł na dorsza w szynce parmeńskiej. Nie jest to pomysł całkiem młody, ale tak mi się przypomniało i zrobiło.
2 porcje:
300 g tuszy z dorsza
ok. 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
120 g ryżu brązowego
1 duża czerwona papryka
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki oleju do smażenia
Ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie wyszło 1/2 kubka, więc ugotowałam w kubku wody. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Następnie przełożyłam je do garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła.
Smacznego!
Porcja ma ok. 557 kcal
B: 50 g
T: 11 g
W: 62 g