
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Niepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami.
200 g mąki
20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
1/3 szklanki mleka
40 g erytrolu (klasyczny cukier lub inne słodziwo wedle uznania)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
30 g masła (miękkie, w temp. pokojowej)
szczypta soli
100 g truskawek
łyżka cukru waniliowego
Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy cukrem, mieszamy.
Mleko podgrzewamy (powinno być letnie) i mieszamy z miodem i drożdżami. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę wyrośnie przesiewamy z solą i erytrolem. Ja użyłam mąki orkiszowej. Odradzam mąki z pełnego przemiału i bezglutenowe, ponieważ ciasto nie będzie tak puszyste. Z pszennej wyrośnie bardziej niż z orkiszowej. Do mąki dodajemy zaczyn, esencję i masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi dwoją objętość dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy placek, w którego środek wkładamy kawałki truskawek, a następnie zamykamy i formujemy w dłoniach kulkę.
Przygotowane bułeczki wykładamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Jedna bułeczka ma ok. 115 kcal, B – 3 g, T – 6 g, W – 20 g
One thought on “Drożdżowe bułeczki z truskawkami”