
Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym
Obłędne zapachy opanowały moją kuchnię. Zapach drożdży i wanilii sprawił, że ślinianki się rozszalały, zmysły oszalały i każdy skłonny był pochłonąć bułeczki prosto z piekarnika. Jakimś cudem udało się zapanować nad szaleństwem.
Użyłam mieszanki mąki orkiszowej i ryżowej. Można użyć dowolnej mąki, pamiętając jednak, że im więcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne!

Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym
Ingredients
Ciasto
- 150 g mąka orkiszowa
- 100 g mąka ryżowa
- 30 g masło klarowane lub olej kokosowy
- 8 g drożdże instant
- 75 ml mleko
- 1 szt jajko
- 100 g erytrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol, bo ciasto nie urośnie
Nadzienie
- 150 g twaróg chudy
- 1 łyżeczka erytrol
- 1 szt jajko
- 1/2 łyżeczka esencja waniliowa
Do posmarowania wierzchu
- 1/2 łyżeczka erytrol
- 1 szt żółtko jaja lub mleko kokosowe
Instructions
- Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Składniki na nadzienie dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na kwadrat. Wycinamy na 4 kwadraty. Na środku każdego układamy nadzienie i zawijamy boki.
- Żółtko bełtamy, smarujemy koperty, posypujemy erytrolem. Pieczemy 15 minut w 180 st C.