
Drożdżowe racuchy z jabłkami
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki orkiszowej
25 g drożdży świeżych
1 jajko
1-2 jabłka
Drożdże rozpuść w mleku, dodaj dwie łyżki mąki i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i jajko, wymieszaj, odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło. W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry. Do wyrośniętego ciasta dodaj przygotowane jabłka, wymieszaj dokładnie. Smaż na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Po łyżce ciasta na placek, ok. 2-3 minuty na stronę, aż placki się zrumienią. Podawaj z miodem lub posypane cukrem pudrem.


6 thoughts on “Drożdżowe racuchy z jabłkami”
Pamietam jak mama robiła takie. Nie było nic lepszego
Pyszne racuszki na słodkie śniadanie i nie tylko. :)
Smak dzieciństwa. Z chęcią bym je zrobiła
Kiedyś często się takie robiło. Z chęcią przypomnę sobie ich smak.
U mnie w domu wszyscy kochają racuchy. Dlatego często je przygotowyjemy
Dawno nie robiłam. Aż ślinka cieknie