
Drożdżówka z morelą
10-12 bułeczek
500 g mąki
3/4 szklanki mleka
60 g masła
1 jajko
50 g ksylitolu
20 g drożdży
szczypta soli
5-6 moreli lub mniejszych brzoskwiń, świeżych lub ze słoika/puszki w zalewie własnej, bez dodatku cukru
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. W dużej misce ucieramy jajko z ksylitolem. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Dodajemy zaczyn i mąkę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 19-12 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią, a następnie w środku dnem szklanki robimy wgłębienie na owoc.
Morele lub brzoskwinie przekrawamy na połówki, usuwamy pestkę. Układamy pół owocu na każdej bułeczce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z niewielkim dodatkiem oleju. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C.
Pysznie smakują jeszcze ciepłe, podane z zimnym jogurtem… lub lodami śmietankowymi :)
3 thoughts on “Drożdżówka z morelą”
Bardzo fajny przepis, proste i smaczne, Będę musiała zrobić chociaż kilka takich drożdżówek
w prost idealna. Domowe wypieki są najlepsze
Bardzo ładnie prezentują się te drożdżówki. Muszą być smaczne. Pozdrawiam :-)