
Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym
Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;)
Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego, możecie dodać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. Mąka ma za zadanie również związać płyn, który puszczą owoce.
Do słodzenia nie używajcie ksylitolu, bo ciasto Wam nie urośnie. Ksylitol ma działanie bakteriobójcze, więc zabije również drożdże piekarskie.
Smacznego!

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym
Ingredients
Ciasto
- 500 g mąka orkiszowa
- 100 g masło roztopione
- 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol
- 7 g drożdże instant
- 250 ml mleko
- 2 szt jajko
Nadzienie
- 1/2 szklanka owoce leśne mrożone lub świeże maliny, jeżyny, porzeczki
- 200 g jogurt naturalny
- 1 szt jajko
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Instructions
- Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu, aż urośnie (ok. 30 minut).
- Wycinamy papier do pieczenia dla keksówki o długości ok. 25 cm. Na papier kruszymy trochę mąki, wykładamy na środek ciasto i rozciągamy na prostokąt o długości ok. 30x20 cm.
- Na środku, na całej długości wykładamy owoce oraz jogurt wymieszany z jajkiem (część jajka można zostawić, aby posmarować ciasto przed pieczeniem) i mąką ziemniaczaną. Zakładamy do środka ok. 3-4 cm krótszych boków, a następnie zakładamy dłuższe boki do środka, zakrywając całe nadzienie.
- Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C bez termoobiegu.