Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

19 lutego, 2017

Pomysł na rogaliki z marmoladą różaną skończył jako drożdżówka. I to nie byle jaka! Z owocami leśnymi i jogurtem. Wyszła idealna. Miękka, soczysta, lekko słodka. W przepisie podałam więcej słodziwa, niż sama użyłam – założyłam, że wolicie słodkie ciasta ;)

Zamiast jogurtu możecie użyć twarożku. Ja użyłam bardzo gęstego jogurtu Bakomy. Najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty lub grecki. Jeśli użyjecie innego, możecie dodać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. Mąka ma za zadanie również związać płyn, który puszczą owoce.

Do słodzenia nie używajcie ksylitolu, bo ciasto Wam nie urośnie. Ksylitol ma działanie bakteriobójcze, więc zabije również drożdże piekarskie.

Smacznego!

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Print Recipe Pin Recipe
Servings 20

Ingredients
  

Ciasto

  • 500 g mąka orkiszowa
  • 100 g masło roztopione
  • 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol
  • 7 g drożdże instant
  • 250 ml mleko
  • 2 szt jajko

Nadzienie

  • 1/2 szklanka owoce leśne mrożone lub świeże maliny, jeżyny, porzeczki
  • 200 g jogurt naturalny
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana

Instructions
 

  • Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu, aż urośnie (ok. 30 minut).
  • Wycinamy papier do pieczenia dla keksówki o długości ok. 25 cm. Na papier kruszymy trochę mąki, wykładamy na środek ciasto i rozciągamy na prostokąt o długości ok. 30x20 cm.
  • Na środku, na całej długości wykładamy owoce oraz jogurt wymieszany z jajkiem (część jajka można zostawić, aby posmarować ciasto przed pieczeniem) i mąką ziemniaczaną. Zakładamy do środka ok. 3-4 cm krótszych boków, a następnie zakładamy dłuższe boki do środka, zakrywając całe nadzienie.
  • Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C bez termoobiegu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy

Post navigation

NEXT
Waniliowe oponki z ricottą
PREVIOUS
Placek gryczany z kapustą i pstrągiem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.