
Drożdżówki z rabarbarem
Używam mąki orkiszowej, której gluten nie jest dobrej jakości. Tak można oceniać jakość glutenu ;) Drożdżówki nie rosną tak fantastycznie, jak gdybym użyła mąki pszenne. Jednak nie przeszkadza im to w wybornym smaku.
500 g mąki orkiszowej
1 jajko (plus 1 do posmarowania)
75 g masła
350 ml mleka
szczypta soli
40 g drożdży świeżych lub 12 g instant
2-3 łodygi rabarbaru
2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
miód do podania (łyżka, ok 35 g)
Rabarbar oczyszczamy, kroimy, mieszamy z mąką i ksylitolem.
Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka i ok. 2-3 łyżkami mąki. Zostawiamy rozczyn, by drożdże zaczęły pracować.
Masło topimy.
Do mąki dodajemy szczyptę soli, pozostałą część mleka, masło, jajko oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, aby wyrosło.
Po ok. 30 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel ciasto na części (ok. 12). Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej bułeczce za pomocą naczynia z niedużym dnem (mniejszym niż średnica bułki) robimy w każdej bułce wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy przygotowany wcześniej rabarbar.
Bułeczki smarujemy zmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu polewamy miodem.
Z mąki żytniej i masła (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka ksylitolu) wykonałam kruszonkę, którą pokruszyłam bułeczki przed pieczeniem.
1 sztuka ma ok. 225 kcal,
B – 7 g, T – 7 g, W – 35 g
WW – 3
WBT – 0,9
IG – 37
ŁG – 3