Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

16 maja, 2019

Używam mąki orkiszowej, której gluten nie jest dobrej jakości. Tak można oceniać jakość glutenu ;) Drożdżówki nie rosną tak fantastycznie, jak gdybym użyła mąki pszenne. Jednak nie przeszkadza im to w wybornym smaku.

500 g mąki orkiszowej
1 jajko (plus 1 do posmarowania)
75 g masła
350 ml mleka
szczypta soli
40 g drożdży świeżych lub 12 g instant
2-3 łodygi rabarbaru
2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
miód do podania (łyżka, ok 35 g)

Rabarbar oczyszczamy, kroimy, mieszamy z mąką i ksylitolem.
Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka i ok. 2-3 łyżkami mąki. Zostawiamy rozczyn, by drożdże zaczęły pracować.

Masło topimy.
Do mąki dodajemy szczyptę soli, pozostałą część mleka, masło, jajko oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, aby wyrosło.

Po ok. 30 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel ciasto na części (ok. 12). Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej bułeczce za pomocą naczynia z niedużym dnem (mniejszym niż średnica bułki) robimy w każdej bułce wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy przygotowany wcześniej rabarbar.
Bułeczki smarujemy zmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu polewamy miodem.

Z mąki żytniej i masła (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka ksylitolu) wykonałam kruszonkę, którą pokruszyłam bułeczki przed pieczeniem.

1 sztuka ma ok. 225 kcal,
B – 7 g, T – 7 g, W – 35 g
WW – 3
WBT – 0,9
IG – 37
ŁG – 3

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Drożdżowe, Na słodko, Pieczywo, Przepisy, Śniadaniownia
bułeczki, drożdżówki, pieczone, rabarbar

Post navigation

NEXT
Placki z fasoli
PREVIOUS
Crumpets

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.