
Drugie śniadanie w szklance
Po co brać ze sobą kilka nieporęcznych owoców, jak można je zmiksować? Smoothie ma tylko jedną wadę – jego forma nie wypełnia tak żołądka, jak zjedzenie jego składników osobno. Jednak dodanie do niego łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego lub otrębów sprawi, że będzie idealnym lekkim śniadaniem lub zdrową sycącą na dłużej przekąską.
1 garść jarmużu (może to być szpinak, roszponka, rukola)
1 kaki
1/2 mango
1 szklanka mocnego naparu zielonej herbaty (może być woda, sok owocowy)
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka ostropestu (może być młody jęczmień)
1 łyżeczka otrębów orkiszowych (są bardzo drobne, najlepsze do smoothie)
Umyty jarmuż, pokrojone na kawałki owoce włożyć do wysokiego naczynia, wlać ostudzony napar z zielonej herbaty i zmiksować. Dodać nasiona, otręby i ostropest i wymieszać.
Ot cała filozofia :)