
Dyniowa tarta
Skrzynka dyni zobowiązuje. Wprawdzie cieszy moje oko i stojąc blisko przejścia między kuchnią a pokojem – stanowi ozdobę obu pomieszczeń.
Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki. Dziś, z jej białej odmiany – tartę. Stanowczo nie wegetariańską, ale pyszną wyśmienicie.
ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach
ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu
ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
1 jajko
3 łyżki mąki z ciecierzycy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na początek dynię z jajkiem, potem dodajemy ser, kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut.
Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki :)