
Dyniowe babeczki z jabłkiem
Proste dyniowe babeczki. Smakują wyśmienicie. Zyskują wiele, jeśli dodamy do nich kawałki gorzkiej czekolady – jeśli ktoś w takiej gustuje. Mi osobiście smakują obie wersje, jednak czekolada, nawet gorzka czyni je słodszymi. Jak kto woli. Zawsze można podzielić masę i wykonać obie wersje :) Gwarantuję, że obie będą doskonałe w smaku, delikatne, miękkie, soczyste i pełne aromatu.
Składniki:
- 200 g puree z dyni
- 160 g jabłka
- 250 ml mleko może być roślinne
- 100 g erytrol
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 150 g mąka ryżowa
- 1 szt jajko
- 1 łyżka olej kokosowy
- 1 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania
-
Puree z dyni możemy otrzymać poprzez zmiksowanie dyni: pieczonej przez ok. 30 minut w 180 st. C lub ugotowanej do miękkości w minimalnej ilości wody, odcedzonej.
-
Jabłka ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z puree z dyni i pozostałymi mokrymi składnikami.
-
Mieszamy suche składniki i dodajemy do mokrych mieszając do uzyskania jednolitej masy.
-
Mase przekładamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.
Dodając do masy ok. 50-100 g drażetek czekoladowych uzyskamy wyjątkowo czekoladowe muffiny dyniowo-jabłkowe.