
Dyniowe kotleciki pieczone
Leniwe kotlety mielone. Leniwe, bo pieczone. A i zamieszanie ciasta zajmuje tylko chwilę. Dodatek wędzonej papryki i mielonych ziaren kolendry sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Lekko pikantne, ale nie ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację.
Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Składniki:
300 g mielonego mięsa z indyka
300 g cukinii
140 g kukurydzy (mała puszka)
50 g mąki gryczanej
1 jajko
przyprawy: papryka wędzona, kolendra mielona, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki (kukurydzę odsączamy) i mieszamy dokładanie, aby się połączyły.
Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.