
Dyniowe placuszki z twarogiem
Wprawdzie placki wymagają trochę przygotowania, szczególnie, jeśli nie posiadacie wsparcia sprzętu miksującego. Jednak warte są każdej minuty, jaką na nie poświęcicie. Placki są puszyste, miękkie i soczyste. Smakują wyśmienicie. Koniecznie sprawdźcie sami!
4 porcje:
400 g dyni Hokkaido
2 jajka
100 g chudego twarogu
2 łyżki ksylitolu
100 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny lub 2 z pomarańczy
1/4 łyżeczki mielonej kolendry lub mieszanki garam masala
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
Z dyni usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub melakserem lub ścieramy na tarce o małych oczkach, najlepiej na tarce do ziemniaków, na miazgę.
Można także wykorzystać puree z dyni (dynię upiec w kawałkach, wybrać miąższ lub pokroić na mniejsze części i uprażyć w garnku) używając do masy tylko jedno jajko.
Do dyni dodajemy jajka, sok z cytryny i twaróg, mieszamy. W osobnej misce łączymy suche składniki i dodajemy do dyni, mieszamy do połączenia składników.
Masę smażymy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron.
Podajemy z jogurtem, owocami lub miodem albo syropem klonowym.
Ja podałam ze wszystkim :) jogurtem owocowym – jogurt zmiksowany z mango i brzoskwinią oraz syropem klonowym.
Porcja bez dodatków ma ok. 180 kcal,
B – 12 g, T – 3 g, W – 32 g
WW – 2,7
WBT – 0,8
IG – 67
ŁG – 5
11 thoughts on “Dyniowe placuszki z twarogiem”
O, to jest przepis dla mnie, muszę go koniecznie wypróbować :-)
O tak, koniecznie. I konieczie daj znać, czy Tobie też tak smakowały!
Ja mam jakoś tak, że z dyniowych rzeczy to lubię tylko zupę i to na bardzo ostro :) inaczej może być dla mnie za mdło.
To polecam do tych placków słodkości pominąć, dodać garam masala, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową i podać z ziołowym jogurtem. Wymiatają w wersji wytrawnej.
No to teraz zostało mi kupić dynię i zrobić takie placuszki ! Wyglądają pysznie ;)
Sezon na dynię w pełni, więc placuszki zaraz będą Twoje :)
Kocham potrawy z dyni / z dynią. Na pewno wypróbuję przepis :)
Super! Daj znać, czy Tobie smakowało równie dobrze, jak mi :)
Idealne na sezon dyniowy, będę musiała spróbować zrobić takie placuszki.
Koniecznie! Są wyśmienite!
Placków z dyni jeszcze nie jadłam , musze zapisać jak się je robi