
Dyniowy krem z soczewicą
Kremowa zupa z dyni, z soczewicą i marchewką. Doprawiona kolendrą, gałką muszkatołową i cynamonem. Aromatyczna, delikatnie pikantna. Idealna na koniec lata i pożegnanie wakacji.
Składniki na 4 porcje:
- 700 g dynia
- 100 g ziemniaki
- 1/2 szklanka soczewica żółta lub pomarańczowa
- 1/2 szt cebula czerwona
- 1 szt marchewka duża
- 1 łyżka olej kokosowy
- przyprawy lubczyk, kolendra mielona, cynamon, gałka muszkatołowa, sól
Sposób przygotowania:
-
Dynię kroimy w kostkę, cebulę w talarki i gotujemy w 1,5 litra wody, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy. Miksujemy na gładko.
-
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dorzucamy z soczewicą do kremu z dyni. Marchewkę kroimy wzdłuż nożem do obierania warzyw, by powstały cienkie paski. Dodajemy do zupy.
Jeśli lubicie kremowe zupy, możecie dodać łyżkę lub dwie mleka kokosowego.