Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Dynowelove, czyli naleśnikowa lasagne

Dynowelove, czyli naleśnikowa lasagne

26 września, 2016

Pomysł na naleśnikową lasagne z dyni chodził za mną już od dłuższego czasu. Ostatecznie lasagne powstała. W okropnym chaosie :D W tym chaosie zrodziła się pyszna zapiekanka z dynią w roli głównej.

Składniki:
1 średniej wielkości dynia piżmowa (ok. 2 kg)
4 średniej wielkości czerwone papryki
2 małe cukinie
ok. 4 łyżki mąki z ciecierzycy
100 g sera jadel
2 kulki mozzarelli
750 ml passaty
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, kolendra mielona – do smaku

Paprykę i dynię kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Gdy na skórce papryki pojawią się pęcherze wyciągamy warzywa, zostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skóry. Miksujemy na gładką masę.
Przygotowujemy formę do pieczenia. Kształt nie ma znaczenia, wielkość – ok. 20×30 cm lub 30 cm średnicy.
Na patelni podsmażamy bez dodatku tłuszczu mięso mielone. Doprawiamy do smaku, dodajemy czosnek. Po ok. 5 minutach wlewamy 2/3 passaty i 1/4 puree z papryki i dyni. Mieszamy i zostawiamy na 10 minut na małym ogniu, żeby płyn trochę się zredukował.
Cukinię i mozzarellę ścieramy na tarce o małych oczkach. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok, by cukinia puściła sok.
Do 1/2 puree z dyni i papryki dodajemy jajko i zagęszczamy mąką. Na średnim ogniu smażymy grube naleśniki. Można smażyć je tylko z jednej strony.
Wykładamy naleśnikami dno formy do pieczenia. Wykładamy mięso z sosem. Smażymy kolejną porcję naleśników i przykrywamy nimi mięsną warstwę. Cukinię z serem odcedzamy i wykładamy kolejną warstwę. Nakrywamy ją kolejną porcją naleśników. Wylewamy wierzch wylewamy passatę i pozostałe puree z dyni i papryki. Posypujemy startym serem jadel.
Pieczemy ok. godzinę w temp. 180 st. C.

Moja wersja jest mięsna, ale z powodzeniem można pominąć tę warstwę. Zamiast mięsa z passatą i puree można wymieszać cukinię lub marchewkę (albo wymieszać obie).

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy, Zapiekanki
danie główne, dynia, lasagne, naleśniki, obiad, pieczone, zapiekane, zapiekanka

Post navigation

NEXT
Gofry
PREVIOUS
Maślankowe ciasto ze śliwkami

2 thoughts on “Dynowelove, czyli naleśnikowa lasagne”

  1. Kasia pisze:
    26 września, 2016 o 6:52 pm

    Pracochłonne ale wygląda na obłędne w smaku.
    Naleśniki z dyni i papryki-w życiu bym na to nie wpadła:)>

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      26 września, 2016 o 6:54 pm

      Trochę tak, wymaga chwili czasu. Ale warto!
      Dziś mogę dodać, że na zimno też smakuje :P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.