
Farfalle z sosem a’la bolognese
Zwykłe spaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese
Na 4 porcje:
500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze
700 g passaty, sosu pomidorowego
400 g fasoli czarnej (z puszki)
125 g miękkiej mozzarelli
400 g makaronu farfalle
przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól
Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą, dodajemy fasolę. Doprawiamy do smaku ziołami i czosnkiem oraz solą. Pod koniec gotowania dodajemy podzieloną na mniejsze części mozzarellę. Gdy się trochę podgrzeje mieszamy delikatnie, żeby ser się rozpuścił i równomiernie wypełnił sos.
Makaron gotujemy al’dente. Odcedzony dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.
Smacznego!