
Fasolowo-pomarańczowa pasta
Pasta z fasoli to zawsze dobry pomysł na dodatek do chleba lub warzyw. Chętnie też dodaję ją do sosów, warzyw i makaronów. Najlepiej jednak smakuje na grzance.
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 pomarańczy
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
5-6 łodyżek świeżego tymianku (bez zdrewniałych części) lub 1/4 łyżeczki suszonego
ok. 20 g długo dojrzewającego owczego sera
Pomarańczę obieramy ze skórki i błonek. Fasolę dokładnie odcedzamy. Ser kruszmy na kawałki.
Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera lub melaksera. W Thermomix – 30 sekund/obroty 6.
2 thoughts on “Fasolowo-pomarańczowa pasta”
Hmm nie próbowałam nigdy takiego połączenia
Zachęcam bardzo do spróbowania. Możesz dodać mniej pomarańczy, jeśli nie jesteś pewna. Jednak połączenie zagrało bardzo dobrze. Kremowe, delikatnie cytrusowe.