
Faszerowana papryka
Proste posiłki smakują najlepiej. Papryka faszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym.
3 porcje:
3 papryki
200 g mięsa mielonego z indyka
120 g jarmużu
150 g kaszy kuskus
1 szklanka sosu pomidorowego
ser gouda do posypania, ok. 30 g
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
Jarmuż myjemy, usuwamy twarde części. Siekamy drobno.
Mięso doprawiamy do smaku. Mieszamy z kuskusem i jarmużem. Dzielimy na 6 części.
Papryki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nadziewamy przygotowaną częścią farszu.
Do formy do zapiekania wylewamy sos pomidorowy. Doprawiamy majerankiem. Wykładamy faszerowane papryki.
Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ok. 30 minutach pieczenia posypujemy tartym serem i zapiekamy przez pozostały czas.
Porcja ma ok. 330 kcal,
B – 23 g, T – 4 g, W – 50 g
WW – 4,0
WBT – 1,3
IG – 53
ŁG – 20
One thought on “Faszerowana papryka”
pysznie wygląda