
Figa z makiem
Czasem warto pokazać figę z makiem. Szczególnie problemom, które nas gonią, żeby wiedziały, że nie tak łatwo nas dogonić. Czasem ludziom, którzy z różnych powodów podkładają nam nogę. Figa z makiem! My się nie damy, ale damy radę ;)
Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy. Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem z makiem.
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki maku
10 dużych i miękkich fig – lub więcej, jeśli lubicie
400 g jogurtu
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4-1/3 szklanki erytrolu lub innego słodziwa
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy do połączenia składników. Do formy (najlepiej keksówki, ale może być inna) wykładamy połowę ciasta i wykładamy figi, ogonkami do góry. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C.
Ciasto można też upiec w formie babeczki jeśli mamy wysokie foremki na muffiny – do każdej wykładamy trochę ciasta, dokładamy figę i przygrywamy kolejną porcją ciasta. Pieczemy wtedy ok. 30 minut w temp. 180 st. C.