
Figowy zawrót głowy, czyli sałatka z figą na ciepło
1 duża lub 2 mniejsze porcje:
4-5 dojrzałych fig, świeżych
1 duża pomarańcza
1/2 limonki
2 łyżki cukru
100 g sera feta
Rozgrzewamy patelnię. Dodajmy cukier i czekamy, aż zacznie się rozpuszczać tworząc karmel.
Figi myjemy, kroimy w grube plastry lub ćwiartki. Dodajemy do karmelu, smażymy krótko, a następnie przekładamy na talerz. Jeśli figi nie są soczyste, należy dolać niewielką ilość wody.
Pomarańczę obieramy, wykrawamy cząstki tak, aby nie pozostały błonki. Dodajemy na patelnię i również krótko smażymy.
Z limonki wyciskamy sok. Dodajemy do pomarańczy, mieszamy.
Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy figi i 3/4 sera, mieszamy. Przekładamy na talerz i dodajemy pozostałą część sera. Polewamy powstałym sosem.