Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Food pairing – food & whisky

Food pairing – food & whisky

31 maja, 2019

czyli mój debiut na degustacji Distillers Limited

Food pairing to nic innego, jak łączenie smaków. Tak oczywiste, jak czekolada z maliną, ale i nietuzinkowe, jak czekolada z pieprzem. Pole do kulinarnych eksperymentów, odkrywania nowych smaków i podejmowania wyzwań. Zacznijmy jednak od początku.

Nie piję whisky. Absolutnie. Nie lubię. Dziwię się, że komuś to smakuje. Jej koneserem jest Mąż (przy okazji kolejne potwierdzenie poglądu, że przeciwieństwa się przyciągają). To właśnie Mąż puścił plotkę, że kulinarnie tworzę. Plotka ta padła na grunt szalonego człowieka (w pozytywnym znaczeniu!) – Łukasza z Distillers Limited. Szaleństwo jego objawia się tym, że wpada na pomysł, abym podjęła się przygotowania menu food finger na degustację azjatyckich whisky. Skoro czytacie ten wpis, to znaczy, że to szaleństwo jest zaraźliwe. Podjęłam się tego. Absolutnie przerażona swoim „tak”, ogromnie zmotywowana wiarą Łukasza w moje możliwości i przy wsparciu Męża zaczęłam swoją przygodę.
Tylko żebyście mieli jasność sytuacji: ja, gotująca dla siebie i rodziny, totalny amator kulinarny siadam do układania menu dla kilkunastu osób, opracowania receptury potrawy, która ma zagrać z whisky, której smak wyobrażam sobie na podstawie opisu. A, i jeszcze: to menu będzie przygotowywać zespół profesjonalnych kucharzy. Ała? Ano…

Szczyt emocji dopadł mnie wczoraj w The Cigar Shop and Whisky Lounge w Sopocie. Zupełnie incognito przyglądałam się, jak uczestnicy degustacji reagują na przystawki. Podziwiałam wykonanie swoich potraw przez kucharzy hotelu Sheraton w Sopocie. Przystawek próbowałam i popijałam mojito bez rumu (bo rumu też nie piję… i nie prowadzę po alkoholu!).

Coż tam sobie wymyśliłam?

Daktyle z masłem orzechowym i szynką parmeńską. Zdecydowany nr 1 dla wszystkich. Podano do Yamazakura Blended Whisky.

Łosoś w białej czekoladzie z limonką. Z właściwą whisky: Kura Rum Cask Finish Blended Malt Whisky – dobrana para.

Hummus z mango na grzance. Dobrane do Kamiki Blended Malt Whisky.

Krewetka z pomarańczą. Zdecydowany nr 2. Zagrało pięknie z Omar Bourbon Cask Single Malt Whisky.

Pieczony burak z rabarbarem i fetą. I numer trzy. Zagrało z Omar Sherry Cask Single Malt Whisky.

Wielkie uff na koniec. Przystawki wyglądały wspaniale i tak samo smakowały. Nie obeszło się bez małego zamieszania, jednak to tylko pokazało, jak wielkie znaczenie ma dobór alkoholu do spożywanej potrawy.

Cieszę się, że dwie przystawki zrobiły wielkie wrażenie, jedna wrażenie po prostu, a wszystkie połączenia zagrały, a jeśli była nuta fałszu, to niewielka. Chyba nawet jestem z siebie troszkę dumna.

W galerii znajdziecie zdjęcia przystawek – tych przygotowanych na próbę w domu (jakoś tak wyszło, że nie posiadam zastawy do food finger…) i tych, które wyszły pod bacznym okiem szefa kuchni w hotelu Sheraton.

Dziękuję Łukaszowi za wielką wiarę w moje umiejętności oraz szansę na zrobienie czegoś innego, odważnego i, nie ukrywajmy – zupełnie szalonego. Mężowi dziękuję za puszczanie plotek, wsparcie i odważne próbowanie rezultatów moich kulinarnych eksperymentów. Dziękuję też pani Sylwi, która po degustacji powiedziała mi wiele miłych słów.
Kucharzom z hotelu Sheraton również dziękuję. To dość ciekawe doświadczenie, widzieć swoje receptury wykonane z takim profesjonalizmem.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu, Recenzja
degustacja, distillers limited, food finger, food pairing, przekąska, whiskey

Post navigation

NEXT
Owsiane ciasto z twarogiem
PREVIOUS
Aromatyczne kokosowe risotto

3 thoughts on “Food pairing – food & whisky”

  1. Piotr Stachura pisze:
    31 maja, 2019 o 4:00 pm

    Świetna sprawa. W opisie na blogu tylko wkradł się jeden chochlik, przy Omarze. Nie Cherry Cask Finish a Sherry Cask Finish.

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      1 czerwca, 2019 o 1:39 pm

      Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam wszystkie nazwy :)

      Odpowiedz
  2. Pingback: Food pairing – food & whisky | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.