
Gillowany bakłażan z hummusem
Grillowane warzywa są smaczne same w sobie. Gdy robię kremowe zupy i mam więcej czasu, zawsze wcześniej piekę warzywa. Czasem smażę, ale to już nie to samo. Bulion warzywny na pieczonych warzywach jest zdecydowanie lepszy, od tradycyjnego. Ale dziś nie o tym. Dziś o grillowanym bakłażanie z hummusem i serkiem ricotta.
Pomysł „krzyczał” do mnie z okładki książki „Obfitość” Yotam Ottolenghi. Nie jest to przepis sam w sobie, ale pomysł na to, jak smacznie zacząć dzień. Lub go zakończyć. To lekkie danie, pasuje tak na śniadanie, jak i kolację. A przy tym jest sycące i pełnowartościowe.
Bakłażana kroję na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Nie odsączam ich, nie solę wcześniej. Smaruję oliwą z każdej strony i grilluję w piekarniku. Zajmuje to ok. 20 minut. Czasem używam smakowej oliwy, najczęściej z pestek dyni, bo lubię jej smak. Delikatnie solę dopiero po upieczeniu.
Podaję je z hmmusem lub inną warzywną pastą. Jednak z hummusem i serkiem ricotta smakuje mi najbardziej.
2 thoughts on “Gillowany bakłażan z hummusem”
uwielbiam takie smaki
Bardzo mi miło! Smakuj, na zdrowie :)