
Gnocchi, kluseczki marchewkowe
ok. 5 dużych marchewek
1 większy ziemniak mączysty
ok. 50 g skrobi ziemniaczanej
ok. 50 g mąki orkiszowej
żółtko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
Podane proporcje mąki dotyczą ok. 500 g marchewki i 100 g ziemniaka. Najlepiej zagnieść puree z warzyw z żółtkiem, a potem dodawać partiami mąkę tak, aby powstało elastyczne, lekko klejące do dłoni ciasto.
Marchew i ziemniaka obieramy, kromy na mniejsze kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, odcedzamy i pozostawiamy do schłodzenia.
Warzywa ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do puree. Dodajemy pozostałe składniki i zgniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy mąkę. Jeśli zbyt gęste – można dodać wodę lub jogurt.
Blat oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek, a następnie ostrym nożem odcinamy „kopytka”, które następnie, można toczyć na deseczce do gnocchi – jeśli mamy.
Gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch – są gotowe. Można podawać z masłem lub dowolnym sosem.