
Gofry na kefirze z mąką konopną
Przepis na pyszne, chrupiące gofry. Dodatek mąki konopnej nadaje im lekko zielonego koloru i wyjątkowego, lekko orzechowego smaku. Jej dodatek nie jest niezbędny, można dodać dowolnej innej mąki. Gofry wyjdą także na mieszance mąk bezglutenowych.
2 jajka
0,5 szklanki mąki konopnej
1,5 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki kefiru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki miksujemy. Przygotowujemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy, posmarowanej olejem. Pieczemy minutę, dwie dłużej, niż tradycyjne gofry na mleku.
I tak jak tradycyjne, tak i te smakują dobrze na słodko i wytrawnie.
3 thoughts on “Gofry na kefirze z mąką konopną”
Z taką mąką jeszcze nie robiłam gofrów. Smakowicie wyglądają :)
Nawet nie wiedziałam że jest taka mąka. Człowiek cały czas się uczy
To prawda. Z takich mniej popularnych polecam mąkę teff. Sama w sobie jest dość ciężka i bardzo mocna w smaku, jednak jako dodatek do wytrawnych wypieków, sprawdza się bardzo dobrze. Do wypieku chleba bardzo dobrze.