
Grillowany bakłażan z pastą z dyni i twarogu
To świetny pomysł na to, by dobrze zacząć dzień. Pyszna pasta z dyni i twarogu równie dobrze smakuje na grzance, jednak z bakłażanem stanowi duet przesmaczny.
Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Można posolić i pozostawić, aby puścił sok, a następnie osuszyć i dopiero grillować. Ja tego nie robię. Od razu smaruję go oliwą i posypuję mieloną kolendrą. Grilluję w piekarniku, ale patelnia, nie tylko grillowa – również się sprawdzi. Rumienimy obie strony bakłażana.
W tym czasie mieszamy puree z dyni i twaróg. Najlepsza proporcja to 50/50. Na jedną część dyni dajemy jedną część twarogu. Doprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, mieloną kolendrą i garam masala. Dodajemy niewielką ilość oleju lnianego lub z pestek dyni, jeśli chcemy podkręcić dyniowy smak.
Pastę podajemy na grillowanym bakłażanie.