
Grillowany kurczak z papryką i fasolką
Gdy upał odbiera chęć jedzenia warto przygotować coś lekkiego. Sałatka z grillowanym kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Ja grillowałam na patelni, ale przyznaję, że wolałabym na grillu ogrodowym :)
Składniki na 2 porcje:
300 g fileta z piersi kurczaka
2 garści fasolki płaskostrąkowej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka pomarańczowa
Dressing:
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
1/2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
pieprz i ewentualnie sól do smaku
Wszystkie składniki dressingu wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, żeby smaki dobrze się połączyły. Filet z kurczaka przyprawić wedle uznania. Ja użyłam soli, papryki wędzonej i czubrycy. Fasolkę ugotować „al dente”. Paprykę pokroić w plastry. Na rozgrzanej patelni grillowej grillować kurczaka i paprykę. Przełożyć na talerze, polać dressingiem.