
Gryczane ciasto czekoladowe
Składniki w temperaturze pokojowej:
170 g masła
130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii
10 jajek, osobno żółtka i białka
270 g mąki gryczanej
70 g kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
Nadzienie:
220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz)
100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%)
2 łyżki słodziwa
1 łyżka masła
Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodziwo i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Mąkę mieszamy z kakao i przyprawami. Obie masy łączymy ze sobą dodając mąkę z przyprawami. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja użyłam prostokątnej o wymiarach ok. 25×35, ale może być także okrągła o średnicy 25-30 cm. Pieczemy w 160 st. C przez 45 minut.
Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części. Ja przekroiłam na pół całe ciasto, jeśli piekliście w tortownicy, należy je podzielić w poprzek, uzyskując dwa krążki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ze słodziwem i dżemem. Masą smarujemy jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą. Część masy wykładamy na wierzch, tworząc polewę.
Gdy masa stężeje ciasto można kroić na porcje.
One thought on “Gryczane ciasto czekoladowe”