
Gryczane pampuchy z pieczarkami

Gryczane pampuchy z pieczarkami
Ingredients
Ciasto
- 350 g mąka gryczana
- 4 łyżka olej kokosowy
- 7 g drożdże instant lub 25 g świeżych
- 1 szt jajko
- 3/4 szklanka mleko może być roślinne
Farsz
- 250 g pieczarki
- 5 cm por
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie, aż zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy na patelni i dusimy krótko. Doprawiamy do smaku.
- Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy w dłoni i nakładamy trochę farszu do środka. Zlepiamy i formujemy kulę w dłoni.
- Przygotowane pyzy gotujemy przez 5-7 minut na parze.