
Gulasz wołowy na ryżu
2 porcje:
350 g wołowiny
1 średnia marchewka
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
1/2 żółtej papryki
150 g ryżu
Ryż gotujemy. Mięso kroimy w wąskie paski, podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Ogórki kroimy w grubsze plastry lub kostkę, jeśli są duże. Paprykę kroimy w krótkie paski. Do mięsa dolewamy pół szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gdy gulasz zacznie się gotować, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody – za każdym razem gorącej lub ciepłej. Dodajemy ogórki i paprykę. Dusimy ok. 10 minut. Podajemy na ryżu.
Porcja ma ok. 600 kcal, B: 52 g, T: 27 g, W: 34 g
One thought on “Gulasz wołowy na ryżu”