
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem
El gulaso Z jaglanym makaronem stworzył danie sycące i przepyszne.
2-3 porcje:
500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka)
400 g pieczarek
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 mała cebula
1-2 suszone grzyby
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majeranku
sól do smaku, łyżka mąki do zagęszczenia
Mięso pokroiłam w małą kostkę (jak, kto lubi – duża też może być) i podsmażyłam w garnku bez dodatku tłuszczu. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki. Cebulę pokroiłam w półplastry. Gdy mięso puściło sok, dodałam pieczarki i cebulę. Smażyłam ok. 5 minut. Dolałam niepełną szklankę gorącej wody oraz grzyby i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż mięso zmiękło. Do przecieru pomidorowego dolałam trochę wody i dodałam łyżkę mąki lnianej i dolałam do mięsa. Dodałam majeranek i dusiłam jeszcze przez kilka minut. Po zdjęciu garnka z ognia, dodałam jogurt i wymieszałam.
Podałam z makaronem jaglanym i startymi ugotowanymi buraczkami.
Całość, bez makaronu ma ok. 870 kcal
B: 119
T: 41
W: 5