
Hummus z soczewicy
Do zrobienia w 20 minut. Szybka pasta, przepis podstawowy. Można dodać dowolne warzywa. Batat, dynia lub marchewka nadadzą pięknego pomarańczowego koloru i lekkiej słodyczy. Burak – czerwieni i głębszego smaku. Brokuły mogą być mieszanką lekką wybuchową, ale również smaczną. Szpinak? Kalafior? Wszystko się da :) Na poniższą ilość dodaję ok. 200 g warzyw. Jeśli chcę bardziej kremowego smaku, dodaję łyżkę mleka kokosowego lub tartego parmezanu. Można gotować w nieskończoność i za każdym razem jeść coś innego.
Przygotowując w Thermomx należy postąpić tak samo, jak w przepisie, tylko założyć motylek i ustawić obroty wsteczne. 20 minut, 90 st. C.
4-6 porcji:
100 g soczewicy
łyżka oliwy
czosnek przeciśnięty przez praskę
zioła i przyprawy wedle uznania – ja użyłam świeżego tymianku, suszonego majeranku oraz solidnej porcji garam masala i niewielkiej ilości soli
Soczewicę zalewamy wodą tak, aby sięgała ok 1 cm warstwą nad soczewicę. Dodajemy oliwę i przyprawy. Gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody małymi porcjami.
Pastę przekładamy do miseczki, polewamy oliwą.
