
Indyk na sposób azjatycki
Pomysł na indyka z ryżem. Danie delikatne, lekko pikantne, słodko-kwaśne. Szybkie w przygotowaniu, znika jeszcze szybciej!
2 porcje:
300 g fileta z piersi indyka
140 g ryżu brązowego
100 g mleczka kokosowego
2 łodygi selera naciowego
1/2 dużej marchewki
ok. 100 g ananasa (może być, ale nie musi), u mnie świeży
przyprawy: pasta curry, kolendra mielona, sól, koncentrat pomidorowy lub przecier
Ryż gotujemy. Mięso kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuszczamy w mleku kokosowym (można użyć suchej przyprawy, zwykłego curry), dodajemy do mięsa. Selera kroimy w kostkę, marchewkę w słupki, dodajemy do mięsa. Dusimy krótko. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i ananasa pokrojonego w kostkę. Całość dusimy jeszcze ok. 5-10 minut.
Porcja ma ok. 580 kcal
B: 39 g
T: 15 g
W: 75 g
Smacznego!