
Indyk w portach, czyli potrawka z indyka
Potrawka z indyka z porem i sosem jogurtowym. Lub śmietanowym, jeśli ktoś taki bardziej lubi. Można podawać jako samodzielne danie lub podać z ryżem.
2 porcje:
400 g sznycli z indyka
1 mniejszy por
1 puszka fasoli białej lub pinto
200 g gęstego jogurtu lub śmietany
1 łyżka oleju kokosowego
sól i pieprz, sok z połowy limonki
opcjonalnie ryż do podania
Pora pokroić w grupe plasterki, zeszklić na oleju kokosowym. Indyka pokroić w dużą kostkę, dodać do pora i chwilę podsmażyć; skropić sokiem z limonki, wymieszać. Mięso z porem przełożyć do formy do zapiekania. Dodać odsączoną fasolę. Jogurt wymieszać z ok. 200-250 ml wody, zalać mięso z warzywami. Zapiekać przez ok. 30 minut w 180 st. C.