Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Jabłecznik bez cukru

Jabłecznik bez cukru

10 października, 2019

Najlepszy jabłecznik robi moja teściowa. Taki całkowicie nie dietetyczny. Z cukrem i smalcem w kruchym cieście. Przez to ciasto jest pełne słodyczy, łamanej delikatnie kwaśnym jabłkiem i cudownie kruchym ciastem.

Mój jabłecznik nie ma cukru, a słodycz bierze z jabłek odmiany gala i ligol. Ligol lubię najbardziej. Jego soczystość i jędrność nigdy mi się nie znudzi. Ale do rzeczy. Do jabłka.

12 porcji:
ciasto:
300 g mąki orkiszowej
70 g ksylitolu
170 g masła
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

nadzienie:
600-700 g jabłek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę mieszamy z ksylitolem. Ksylitol najlepiej zmielić wcześniej na puder. Dodajemy kawałki masła i żółtko. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwiema wykładamy formę do ciasta 20×20 cm lub o średnicy 20-25 cm. Pozostałą część odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy przy pomocy melaksera lub kroimy na kawałki, a następnie siekamy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cynamonem. Odkładamy na sito, aby odsączyć nadmiar soku. Zostawiamy na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na przygotowany spód. Pozostałą część ciasta rozkruszamy na wierzch jabłek. Pieczmy ok. 30 minut w 180 st. C.

1 porcja ma ok. 230 kcal,
B – 4 g, T – 13 g, W – 31 g
WW – 2,9
WBT – 1,3
IG – 59
ŁG – 14

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, jabłecznik, jabłka, pieczone, słodkości, szarlotka

Post navigation

NEXT
Brownie ze śliwkami
PREVIOUS
Krem z dyni i ciecierzycy

3 thoughts on “Jabłecznik bez cukru”

  1. Paula pisze:
    10 października, 2019 o 8:05 pm

    smakowity :)

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      11 października, 2019 o 7:02 am

      Nieskromnie, nie zaprzeczę.

      Odpowiedz
  2. Jolka pisze:
    11 października, 2019 o 6:03 pm

    Wyglada rewelacyjnie, osobiście nie jadam jabłeczników

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.