Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Jabłecznik bez cukru

Jabłecznik bez cukru

10 października, 2019

Najlepszy jabłecznik robi moja teściowa. Taki całkowicie nie dietetyczny. Z cukrem i smalcem w kruchym cieście. Przez to ciasto jest pełne słodyczy, łamanej delikatnie kwaśnym jabłkiem i cudownie kruchym ciastem.

Mój jabłecznik nie ma cukru, a słodycz bierze z jabłek odmiany gala i ligol. Ligol lubię najbardziej. Jego soczystość i jędrność nigdy mi się nie znudzi. Ale do rzeczy. Do jabłka.

12 porcji:
ciasto:
300 g mąki orkiszowej
70 g ksylitolu
170 g masła
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

nadzienie:
600-700 g jabłek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę mieszamy z ksylitolem. Ksylitol najlepiej zmielić wcześniej na puder. Dodajemy kawałki masła i żółtko. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwiema wykładamy formę do ciasta 20×20 cm lub o średnicy 20-25 cm. Pozostałą część odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy przy pomocy melaksera lub kroimy na kawałki, a następnie siekamy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cynamonem. Odkładamy na sito, aby odsączyć nadmiar soku. Zostawiamy na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na przygotowany spód. Pozostałą część ciasta rozkruszamy na wierzch jabłek. Pieczmy ok. 30 minut w 180 st. C.

1 porcja ma ok. 230 kcal,
B – 4 g, T – 13 g, W – 31 g
WW – 2,9
WBT – 1,3
IG – 59
ŁG – 14

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, jabłecznik, jabłka, pieczone, słodkości, szarlotka

Post navigation

NEXT
Brownie ze śliwkami
PREVIOUS
Krem z dyni i ciecierzycy

3 thoughts on “Jabłecznik bez cukru”

  1. Paula pisze:
    10 października, 2019 o 8:05 pm

    smakowity :)

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      11 października, 2019 o 7:02 am

      Nieskromnie, nie zaprzeczę.

      Odpowiedz
  2. Jolka pisze:
    11 października, 2019 o 6:03 pm

    Wyglada rewelacyjnie, osobiście nie jadam jabłeczników

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.