Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Jabłkowe blond tarty

Jabłkowe blond tarty

23 października, 2019

Ciasto z przypadku. Blondie z kawałkami jabłek. Taki był plan. Zamiast wymieszać jabłka z przygotowaną masą, zmiksowałam je. Po upieczeniu okazało się, że smakują wyśmienicie i idealnie mieszczą się w śniadaniowym pudełku. I to właśnie ten pomysł córki, na ciastko do pudełka sprawił, że tarty nie obłożyłam kremem jabłkowo-karmelowym.

Niemniej jednak jeśli macie ochotę na udekorowanie ciasta kremem, to uprażcie w rondelku jedno jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę. Gdy zmięknie i całkowicie się rozpadnie, odstawcie na bok, aby przestygło. W tym czasie wymieszajcie ok. 150 g kajmaku i 150 g jogurtu skyr. Następnie dodajcie jabłko i dokładnie wymieszajcie. I krem gotowy. Oczywiście najlepiej wyłożyć go na ciasto i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Ale można też włożyć krem do lodówki i wykładać porcjami na ciastka.

6 dużych lub 12 mniejszych porcji:

100 g białej czekolady
2 jajka
220 g mąki pełnoziarnistej, u mnie orkiszowa
1 duże lub 2 mniejsze jabłka
50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Jeśli owoce mają grubą skórkę – obieramy, jeśli nie, można zostawić. Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z masłem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i cynamonem. Dodajemy partiami do mokrych składników, stale mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka.
Masę przekładamy do foremki na mini tarty lub do formy o wymiarach 20×20 cm.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.

Thermomix

Z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Jeśli owoce mają grubą skórkę – obieramy, jeśli nie, można zostawić.

Czekoladę dzielimy na kawałki, wkładamy do naczynia. Dodajemy masło. Podgrzewamy 6 minut/37 st. C/obroty 1.
Masę pozostawiamy na ok. 5 minut do ostudzenia.
Dodajemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i jajka. Włączamy wyrabianie ciasta, 2 minuty.
Jabłko kroimy na kawałki, dodajemy do masy. Włączamy miksowanie, 1 minuta.
Masę przekładamy do do foremki na mini tarty lub do formy o wymiarach 20×20 cm.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.

1 duża porcja ma ok. 344 kcal,
B – 9 g, T – 17 g, W – 40 g,
WW – 3,5
WBT – 1,9
IG – 58
ŁG – 20

1 mała porcja ma ok. 172 kcal,
B – 5 g, T – 9 g, W – 20 g,
WW – 1,8
WBT – 1,0
IG – 58
ŁG – 10

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by wydrukować(Otwiera się w nowym oknie)

Ciasta, Ciastka, Na słodko, Przepisy, Thermomix
blondie, ciastka, ciasto, czekolada, pieczone, słodkości, tarta, thermomix

Post navigation

NEXT
Fasolowo-pomarańczowa pasta
PREVIOUS
Brownie ze śliwkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorie

  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Polityka prywatności i ciasteczek: Ta witryna używa ciasteczek. Pozostając na stronie zgadzasz się na ich użycie.
Aby dowiedzieć się więcej, w tym, jak zarządzać ciasteczkami, zajrzyj tutaj: Polityka ciasteczek

Facebook

Facebook

Instagram

  • Aby kruche ciastka stały się świąteczne, nie oszczędzam przypraw korzennych. Kardamon, cynamon, kozieradka, gałka muszkatołowa i szczyptą pieprzy i mielonej kolendry. I tak stają się kruche ciastka, namiastka piernika. 
Dwa takie ciasteczka łączę gorzką czekoladą i miodem, galaretką żurawinową lub powidłami śliwkowymi. Pozostając jednak w temacie cytrynowego kremu, nie mogło być inaczej. 
Kruche korzenne ciasteczka z lemon curd.

#przepis #recipe_maker #wypieki #ciastka #dokawy #domowewypieki  #bakewithlove #bakeoff #jedzenie #niedzielnesłodyczomaniaki #smacznie #smaczne #pysznie #pyszne #cookies #fotografiakulinarna #fotografia #foodphotoshoot #cuisine_captures #tv_foodlover #instafeast #foodfest #foodmakesmehappy #foodfluffer #withflavor #foodphotoaday #theeverygirlcook #foodartblog #eatprettythings #appetitejournal
  • Pyszne tarty lemon curd. 
Kruche ciasto podstawowe wypełnione kremem cytrynowym. Poezja smaku.
Czy ktoś nie lubi? Poza moją córką, która nie przejęła ode mnie miłości do tart, ale nie zawsze odmówi kruchego ciasteczka.

#przepis znajdziecie na blogu 👉🏻 kucharzyca.pl - na krem i na ciasto oraz kilka porad dla osób, które nie słodzą i nie "glutenią" ;) #przepisy #recipe_maker #recipeoftheday #zdroweprzepisy #fitprzepis #wypieki #ciasto #dokawy #bezcukru #domowewypieki  #bakewithlove #cakebaker #bakeoff #fotografiakulinarna #fotografiakulinarnagdynia #fotografiagdynia #foodphotononstop #foodphotoshoot #cuisine_captures #lemoncurdtart #smacznego #smacznie #smaczne #pysznie #pyszne #wiemcojem #dobrejedzenie #pysznejedzenie  #kolorowypiątek
  • W duchu #zerowaste pozostałe po lemon curd białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam serek ricotta i solidną łyżkę budyniu waniliowego. Tak powstał omlet, który umilił zimny poranek.
Takie umilajki lepsze niż lajki ;) #przepis #przepisy #recipe_maker #recipeoftheday #zdroweprzepisy #fitprzepis #śniadanie #śniadaniemistrzów #breakfast #zdroweśniadanie #breakslow #instabreakfast #fitbreakfast #morninglikethese #TODAYbreakfast  #tablesituation #storyofmytable  #stylingtheseasons #foodphoto #foodstyling #pancake #omlet  #cozytime #morningmoment #czystamicha #cornersofmyworld #flatlaystyle  #simpleandstill  #flatlaypoland

Obserwuj mnie!

Zaprenumeruj ten blog przez e-mail

Wprowadź swój adres email aby zaprenumerować ten blog i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez email.

Dołącz do 6 989 pozostałych subskrybentów

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2019   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.