
Jabłkowe blond tarty
Ciasto z przypadku. Blondie z kawałkami jabłek. Taki był plan. Zamiast wymieszać jabłka z przygotowaną masą, zmiksowałam je. Po upieczeniu okazało się, że smakują wyśmienicie i idealnie mieszczą się w śniadaniowym pudełku. I to właśnie ten pomysł córki, na ciastko do pudełka sprawił, że tarty nie obłożyłam kremem jabłkowo-karmelowym.
Niemniej jednak jeśli macie ochotę na udekorowanie ciasta kremem, to uprażcie w rondelku jedno jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę. Gdy zmięknie i całkowicie się rozpadnie, odstawcie na bok, aby przestygło. W tym czasie wymieszajcie ok. 150 g kajmaku i 150 g jogurtu skyr. Następnie dodajcie jabłko i dokładnie wymieszajcie. I krem gotowy. Oczywiście najlepiej wyłożyć go na ciasto i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Ale można też włożyć krem do lodówki i wykładać porcjami na ciastka.
6 dużych lub 12 mniejszych porcji:
100 g białej czekolady
2 jajka
220 g mąki pełnoziarnistej, u mnie orkiszowa
1 duże lub 2 mniejsze jabłka
50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Jeśli owoce mają grubą skórkę – obieramy, jeśli nie, można zostawić. Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z masłem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i cynamonem. Dodajemy partiami do mokrych składników, stale mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka.
Masę przekładamy do foremki na mini tarty lub do formy o wymiarach 20×20 cm.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
Thermomix
Z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Jeśli owoce mają grubą skórkę – obieramy, jeśli nie, można zostawić.
Czekoladę dzielimy na kawałki, wkładamy do naczynia. Dodajemy masło. Podgrzewamy 6 minut/37 st. C/obroty 1.
Masę pozostawiamy na ok. 5 minut do ostudzenia.
Dodajemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i jajka. Włączamy wyrabianie ciasta, 2 minuty.
Jabłko kroimy na kawałki, dodajemy do masy. Włączamy miksowanie, 1 minuta.
Masę przekładamy do do foremki na mini tarty lub do formy o wymiarach 20×20 cm.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
1 duża porcja ma ok. 344 kcal,
B – 9 g, T – 17 g, W – 40 g,
WW – 3,5
WBT – 1,9
IG – 58
ŁG – 20
1 mała porcja ma ok. 172 kcal,
B – 5 g, T – 9 g, W – 20 g,
WW – 1,8
WBT – 1,0
IG – 58
ŁG – 10