Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Jabłkowe blond tarty

Jabłkowe blond tarty

23 października, 2019

Ciasto z przypadku. Blondie z kawałkami jabłek. Taki był plan. Zamiast wymieszać jabłka z przygotowaną masą, zmiksowałam je. Po upieczeniu okazało się, że smakują wyśmienicie i idealnie mieszczą się w śniadaniowym pudełku. I to właśnie ten pomysł córki, na ciastko do pudełka sprawił, że tarty nie obłożyłam kremem jabłkowo-karmelowym.

Niemniej jednak jeśli macie ochotę na udekorowanie ciasta kremem, to uprażcie w rondelku jedno jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę. Gdy zmięknie i całkowicie się rozpadnie, odstawcie na bok, aby przestygło. W tym czasie wymieszajcie ok. 150 g kajmaku i 150 g jogurtu skyr. Następnie dodajcie jabłko i dokładnie wymieszajcie. I krem gotowy. Oczywiście najlepiej wyłożyć go na ciasto i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Ale można też włożyć krem do lodówki i wykładać porcjami na ciastka.

6 dużych lub 12 mniejszych porcji:

100 g białej czekolady
2 jajka
220 g mąki pełnoziarnistej, u mnie orkiszowa
1 duże lub 2 mniejsze jabłka
50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Jeśli owoce mają grubą skórkę – obieramy, jeśli nie, można zostawić. Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z masłem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i cynamonem. Dodajemy partiami do mokrych składników, stale mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka.
Masę przekładamy do foremki na mini tarty lub do formy o wymiarach 20×20 cm.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.

Thermomix

Z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Jeśli owoce mają grubą skórkę – obieramy, jeśli nie, można zostawić.

Czekoladę dzielimy na kawałki, wkładamy do naczynia. Dodajemy masło. Podgrzewamy 6 minut/37 st. C/obroty 1.
Masę pozostawiamy na ok. 5 minut do ostudzenia.
Dodajemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i jajka. Włączamy wyrabianie ciasta, 2 minuty.
Jabłko kroimy na kawałki, dodajemy do masy. Włączamy miksowanie, 1 minuta.
Masę przekładamy do do foremki na mini tarty lub do formy o wymiarach 20×20 cm.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.

1 duża porcja ma ok. 344 kcal,
B – 9 g, T – 17 g, W – 40 g,
WW – 3,5
WBT – 1,9
IG – 58
ŁG – 20

1 mała porcja ma ok. 172 kcal,
B – 5 g, T – 9 g, W – 20 g,
WW – 1,8
WBT – 1,0
IG – 58
ŁG – 10

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Ciastka, Na słodko, Przepisy, Thermomix
blondie, ciastka, ciasto, czekolada, pieczone, słodkości, tarta, thermomix

Post navigation

NEXT
Fasolowo-pomarańczowa pasta
PREVIOUS
Brownie ze śliwkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.