
Jaglane ciasteczka Wioli
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
100 g masła klarowanego
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki erytrolu lub innego słodziwo
opcjonalnie: 2 łyżki wiórek kokosowych i 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. 100 g kaszy to ok 1/2 szklanki; taką ilość zalewamy dwiema niepełnymi szklankami wody.
Ugotowaną kaszę studzimy, a następnie mieszamy z jajkiem i roztopionym masłem. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ciasto zagniatamy i formujemy kulki, które następnie układamy na blasze i lekko spłaszczamy dłonią. Ciasteczka pieczemy 25 minut w 170 st. C.
2 opcja:
Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dokładamy 2 łyżki wiórków kokosowych, do trzeciej 2 łyżki kakao.
Ciastka po upieczeniu można udekorować rozpuszczoną czekoladą.