
Jaglane kulki kokosowe
150 g kaszy jaglanej
200 ml mleka
2 łyżki stałej części mleka kokosowego
3-4 łyżek słodziwa
30 wiórek kokosowych + do obtoczenia
26 sztuki migdałów
Jeśli migdały są w skórce, to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż woda ostygnie. Z namoczonych migdałów skórka schodzi łatwo, wystarczy wyłuskać.
Kaszę gotujemy do miękkości z erytrolem, mlekiem, mlekiem kokosowym i połową wiórek kokosowych. Drugą połowę wiórek prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią.
Ugotowaną kaszę miksujemy na gładko. Jeśli będzie zbyt gęsta dolewamy wody lub wody kokosowej, po mleku. Dodajemy uprażone wiórki i jeszcze chwilę miksujemy.
Z masy jaglanej formujemy kulki, do każdej wkładamy jednego migdała. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do lodówki, by masa związała.