
Jagodowa manna gryczana
Kasza manna powstaje w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Na rynku dostępne są także jej razowe warianty, a także z innych zbóż, np. żytnia czy orkiszowa. Was zachęcam do zainteresowania się manną gryczaną, którą wyróżnia lekko orzechowy smak.
600 ml mleka
400 ml wody
200 g jagód świeżych lub mrożonych
120 g kaszy manny gryczanej
4 łyżki ksylitolu
W rondelku zagrzewamy ok. 1/3 szklanki wody i połowę ksylitolu. Dodajemy jagody i gotujemy ok. 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody.
W osobnym rondelku zagotowujemy mleko z wodą i połową ksylitolu. Gdy zacznie się gotować-bulgotać, dodajemy kaszę. Mieszamy cały czas, zmniejszamy temperaturę grzania. Gdy kasza zacznie gęstnieć, dodajemy przygotowany sos jagodowy i mieszamy. Przekładamy do miseczek. Podajemy ciepłą.
One thought on “Jagodowa manna gryczana”
moja babcia robiła zawsze taka manne owocową, pycha