
Jajka sadzone w grzybach
Nigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach.
ok. 100 g boczniaków
1/2 średniej cebuli
1/4 średniej cukinii
2 jajka
łyżeczka masła
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy grzyby i cebulkę, smażymy kilka minut. Następnie dodajmy cukinię, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 2-3 minuty. Odgarniamy warzywa robiąc „dziury” na jajka. W bijamy po jednym jajku i znowu przykrywamy, aby białka jajek się ścięły.
2 thoughts on “Jajka sadzone w grzybach”
Bardzo mi smakowała tak podana wersja jajka. Będę to jadać częściej.
Cieszę się, że smakowało :)