Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Jak przetrwać święta i nie zwariować?

Jak przetrwać święta i nie zwariować?

18 grudnia, 2016

Nie takie święta straszne
Już nie raz w tym miesiącu usłyszałam „jestem na diecie, a tu święta!”, „jak ja przeżyję święta na diecie”, „boje się świąt, tyle jedzenia”. I jak przeżyć i nie dać się zwariować? Bardzo łatwo.
Po pierwsze. To tylko święta, a Ty nie jesteś na diecie. Być może się odchudzasz, być może zmieniasz nawyki żywieniowe i ten okres będzie stanowił wyzwanie. Tylko wyzwanie. Skoro jesteś na diecie redukcyjnej i/lub zmieniasz swoje nawyki żywieniowe, to fantastyczny moment, na powiedzenie sobie „sprawdzam!”. Święta to tylko świąteczna kolacja i dwa świąteczne dni. Nikt nie zmusza Cię abyś zjadł/a wszystko, co znajdzie się na stole, i to w ilościach hurtowych. Masz ochotę spróbować wszystkiego? Nie krępuj się, próbuj. Łyżka sałatki, kawałek ryby, pieróg, kubek barszczu – bardzo proszę, smakuj. Ale nie zjadaj wszystkiego w pełnej porcji. Nałóż maksymalnie połowę porcji, jaką zjadasz zwykle. Postaraj się, aby wszystko, czego spróbujesz zmieściło się łącznie razem na jednym talerzu. Po kolacji wyjdź na spacer. Przed kolacją – nie jedz za dużo, ale też nie pozwól, by przerwa między posiłkami była dłuższa, niż 4-5 godzin. Nie chodź głodny/a przez cały dzień, bo na pewno na kolację zjesz znacznie więcej, niż potrzebujesz i powinieneś/aś.

Nie myśl o świętach, jak o czasie jedzenia. Nie musisz zasiadać przy stole i przy nim spędzać czasu. Pomyśl o czasie spędzanym z bliskimi. Spędź ten czas na rozmowie, dzieleniu się historiami, a nie jedzeniem. Zagrajcie w grę, pójdźcie razem na spacer, obejrzyjcie wspólnie film. Ten czas nie musi być spędzony tylko i wyłącznie przy stole.

Jeśli to Ty przygotowujesz świąteczną kolację, obiad, posiłek – nie gotuj dla armii. Policz dokładnie ile osób gościsz i przygotuj posiłek w takiej ilości, w jakiej przygotowujesz dla jednej osoby na codzień. To nie ilość jedzenia czyni ten posiłek wyjątkowym, ale to, jakie potrawy znajdą się na stole.

Spraw, by dania były zdrowsze. Unikaj zasmażek i zagęszczania mąką. Zrezygnuj z mieszanek przyprawowych zawierających sól. Rybę usmaż bez panierki. Zamiast majonezu wykorzystaj gęsty jogurt naturalny. Do sałatek – oliwę z oliwek i olej lniany. Smaż na oleju kokosowym lub rzepakowym, a najlepiej gotuj na parze, piecz w piekarniku bez dodatku tłuszczu, w folii lub rękawie.

Zwiększ ilość warzyw na stole. Sałatki z surowych warzyw, warzywa zamiast słonych lub słodkich przekąsek. Samodzielnie wykonaj sosy i dipy – z jogurtu lub awokado. Unikaj gotowych produktów, postaraj się, by jak najwięcej przygotować samodzielnie – majonez, ćwikła, sos czosnkowy, to wszystko szybko i łatwo przygotujesz samodzielnie. Nie używaj chleba, jako „zapchajdziury”. Upiecz własny, niech będzie dodatkiem, ale w małej ilości.

Zamiast białej mąki użyj z pełnego przemiału i bezglutenowej. Zamiast cukru – ksylitolu, erytrolu lub stewii. Pamiętaj, że ksylitol zabija drożdże, więc nie dodawaj go ciast drożdżowych. Do sernika użyj chudego twarogu, do kremów – mleczka kokosowego (puszkę mleka wstaw do lodówki i wykorzystaj gęstą masę zebraną na górze) zamiast śmietany, śmietanki, czy mascarpone. Nie bój się eksperymentować – zmniejsz ilość mąki, a dodaj puree z dyni, batatów lub tartą cukinię lub marchewkę. Ciasto będzie nadal smaczne, bardziej soczyste i niepowtarzalne w smaku. Dłużej też utrzyma świeżość.

Pamiętaj o płynach. I całkowicie nie mam tu na myśli alkoholu ;) Alkohol to puste kalorie – 7 kcal na 1 gram alkoholu. Pamiętaj o wodzie. Pij często, co pozwoli Ci zachować uczucie sytości. Nie bój się rozcieńczania soków żołądkowych. Jeśli nie masz problemów z układem trawiennym, coś takiego w ogóle Tobie nie grozi. W tym czasie możesz wspomóc się ziołowymi herbatami – miętą, pokrzywą, morwą białą, czystkiem lub dziurawcem. Nie sięgaj po kolorowe napoje gazowane. Kompot z suszu, jeśli nie jest słodzony cukrem – idealnie się sprawdzi zamiast gotowych soków. Bardzo zdrowa alternatywa.

Święta powinny być radosne. Aby takie były, nie miej wyrzutów sumienia, że było jeden kawałek ciasta za dużo. Ten jeden kawałek nie zburzy tego, co do tej pory zostało osiągnięte. Nie popadaj też w lawinę zajadania. Skoro zjadłem/am o jeden kęs za dużo, to kolejny też mogę. Nie! Jeden można znieść. Każdy kolejny napędza spiralę jedzenia i obżarstwa. Wybacz sobie jeden grzech, ale tym jednym nie usprawiedliwiaj kolejnego. Nie myśl nawet już teraz, że święta to ten okres, w którym sobie będziesz folgował/a. Folguj sobie w innym wymiarze. Wyśpij się. Odpręż się. Usiądź na chwilę i nic nie rób. Rozłóż obowiązki na wszystkich, aby każdy brał udział w świątecznych przygotowaniach.

Nie daj się zwariować. To tylko święta :)

Wszystkiego dobrego na najbliższy czas!

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez kategorii
święta

Post navigation

NEXT
Makowy keks różą nadziany
PREVIOUS
Pomysł na… zapiekankę makaronową z rybą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.