
Jarska potrawka z dynią
Smaczna potrawka z dyni i pietruszki. Można ją zjeść samodzielnie lub podać jako dodatek do mięsa.
2 porcje lub 4, jako dodatek do mięsa:
300 g dyni piżmowej
1 większa pietruszka
1 mała cebula
120 g konserwowej ciecierzycy (pół puszki)
100 g ziarna kamut lub kaszy lub ryżu
100 g mleka kokosowego
ok. 4-6 brukselek
opcjonalnie: kilka różyczek brokuła
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kolendra mielona
Dynię obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Pietruszkę obieramy, kroimy w grube talarki, a następnie talarki na ćwiartki. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Brukselkę kroimy na ćwiartki.
Gotujemy kamut lub inną kaszę lub ryż.
Na patelni rozgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy dynię, pietruszkę i smażymy krótko. Dodajemy brukselkę, cebulę i ciecierzycę, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz brokuła i gotujemy bez przykrycia przez kolejne 10 minut.
Dodajemy kamut lub kaszę lub ryż, mieszamy, przekładamy na talerz.
Podałam z sosem jogurtowym z awokado
One thought on “Jarska potrawka z dynią”