
Jesienne curry
Pachnące curry, z aromatycznym selerem i fenkułem. Curry z kaszą jaglaną. Rozgrzewające, sycące, przepyszne.
150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn)
150 g przecieru pomidorowego
200 g dyni, np. piżmowej
2 piersi kurczaka
1 mały fenkuł
3 łodygi selera naciowego
100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej
1 łyżeczka curry
100 g kaszy jaglanej
Kaszę dokładnie wypłukać, przelać na sicie gorącą wodą, ugotować.
Fenkuł, seler pokroić w paski, kurczaka i dynię pokroić w kostkę. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Dodać mleczko kokosowe, warzywa i kurczaka. Dusić, aż mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut.
Gotowe curry podać z kaszą.
#myAmbition