
Jogurtowa babka
z czekoladą i malinami
Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak.
Ciasto:
2 szklanki mąki (ok. 300 g)
1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kurkumy
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
50 g oleju
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lub dropsy czekoladowe)
1/2-3/4 szklanki mali (mogą być mrożone)
Polewa:
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
sok z 1/2 cytryny
Czekoladę kruszymy na małe kawałki. Mąkę mieszamy z kurkumą, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta dodajemy jogurt, olej i mąkę z dodatkami. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i maliny, mieszamy.
Masę wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Babkę wyciągamy z formy, gdy ostygnie.
Polewa:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy sok z cytryny i mleko, mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzoną babkę. Pozostawiamy do ostygnięcia.