
Jogurtowe ciasto z truskawkami
ciasto:
300 g mąki orkiszowej
50 g masła
100 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
60 g słodziwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
nadzienie:
250 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
500 g truskawek
60 g słodziwa
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. 3/4 ciasta wykładamy na spód formy do tarty lub tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Pozostałą 1/4 wkładamy do lodówki.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jogurt mieszamy z jajkiem i erytrolem.
Na spód ciasta wykładamy truskawki. Zalewamy masą jogurtową. Na tarce ścieramy odłożony, schłodzony kawałek ciasta i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w ok. 190-200 st C, przez ok. 50 minut, do godziny.