
Kakaowe masło orzechowe
Nutellę każdy za. Większość wie z jakiej ilości tłuszczu i cukru się składa i jak mało ma w sobie kakao i orzechów. Czasem można zamknąć oczy, czasem chce się czegoś lepszego. A nie ma nic lepszego niż samodzielnie wykonane masło orzechowe z kakao. Jest przy tym trochę pracy, ale dla efektu końcowego nie tylko warto, ale też trzeba :)
Będziemy potrzebować:
200 g orzechów laskowych (lub jakichkolwiek innych, może być miks różnych)
8 łyżeczek kakao
20 g płynnego miodu lub innego słodziwa
1 szklankę przegotowanego mleka (nie UHT)
Orzechy prażymy w piekarniku lub na patelni. Teraz skórka z orzechów odchodzi łatwo – obieramy. Obrane orzechy miksujemy na gładką masę. Najlepiej sprawdza się młynek do kawy. Zmielone orzechy mieszamy z mlekiem, kakao i miodem. Jeśli nie użyliście płynnego słodziwa, to rozpuścicie je w ciepłym mleku.
Tak wykonane masło należy przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce. Czas przechowywania: ok. 3 tygodnie.
Ilość masła wystarcza na ok. 30 porcji, licząc porcję na kromkę chleba, ale wiadomo, że każdy lubi mniej lub bardziej :)
A jeśli ktoś nie wie, co ta Nutella, to proszę…